Η Αποστολή


Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας έχει  μεταξύ άλλων ως βασικούς στόχους της την  προώθηση, ενθάρρυνση και διάδοση αστυνομικών λογοτεχνικών έργων, τη συλλογή πληροφοριών για τα έργα που έχουν εκδοθεί και ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, και την καταγραφή τους, καθώς και τη συμβολή στη διακίνηση, έκδοση και μελέτη της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η πρώτη δουλειά μας, που αρχίζει να εμφανίζεται στο blog, είναι η ανάρτηση της βιβλιογραφίας του ελληνικούς αστυνομικού αφηγήματος. Στην βιβλιογραφία συμπεριλαμβάνουμε οτιδήποτε προτάθηκε από μέλη της Λέσχης ως βιβλίο που ν’ ανήκει στην κατηγορία του αστυνομικού αφηγήματος.

Ξεκινάμε από την βιβλιογραφία του 2010 (που συμπληρώνεται σε εβδομαδιαία βάση) και πάμε προς τα πίσω. Ήδη έχουμε δουλέψει τη βιβλιογραφία μέχρι το 1980 και σκοπεύουμε να φθάσουμε χρονικά έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Στο blog έχουμε για αρχή τρεις ακόμα ενότητες: Απόψεις για την αστυνομική λογοτεχνία, Απόψεις για το ελληνικό αστυνομικό αφήγημα και  Ενημέρωση (εκδηλώσεις, νέες εκδόσεις κλπ)

Ξεκινάμε με αυτά τα στοιχειώδη.

Η γενικότερη λογική μας είναι μια διπλή προσέγγιση στο αστυνομικό αφήγημα –δηλαδή ότι αυτό αποτελεί μια μορφή λογοτεχνίας αλλά και ένα ξεχωριστό είδος με τη δική του ιστορία.

Στα θέματα που ήδη δουλεύουμε είναι η σταδιακή μεταγραφή των αφιερωμάτων των περιοδικών για το αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και ένας σκελετός της ιστορίας του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος σε δυο βασικά περιόδους 1920 – 1980 και 1980-2010.

Επίσης μας ενδιαφέρουν οι μεταφορές αστυνομικών μυθιστορημάτων και η πρωτότυπη παραγωγή τους σε κόμικς, καθώς και οι  εγκληματολογικές μελέτες ή οι σοβαρές δημοσιογραφικές ή επιστημονικές έρευνες πάνω στο έγκλημα, που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Οι προτάσεις των επισκεπτών του blog, μας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

Μας ενδιαφέρει το σύνολο της δουλειάς που έχει γίνει στην Ελλάδα για το αστυνομικό αφήγημα και αυτό είναι για εμάς το βασικό στίγμα της Λέσχης.

4 Σχόλια προς “Η Αποστολή”

  1. Καλησπέρα. Μελετάω την αστυνομική αφήγηση σε επίπεδο διδακτορικού και θα ήθελα να χαιρετήσω αυτόν τον ιστότοπο και να ευχηθώ να πετύχει τους στόχους του. Αναρρωτιέμαι αν κάποιο από τα μέλη έχει στη βιβλιοθήκη του το έργο του Δημήτρη Χανού, Το αστυνομικό μυθιστόρημα κι ο περιοδικός τύπος: προέλευση και πορεία της αστυνομικής φιλολογίας (ιδιωτική έκδοση) Αθήνα 1980, κι αν θα μου επέτρεπε να του ρίξω μια ματιά.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  2. Μαρία καλημέρα και καλωσόρισες στα μέρη μας. Το αίτημά σου διαβιβάστηκε στα μέλη της Λέσχης και εάν κάποιο διαθέτει το βιβλίο θα επικοινωνήσει μαζί σου.

  3. Α. Ιορδανίδου Says:

    Θα ήθελα να γίνω μέλος της λέσχης. Τι να κάνω; Που να σας βρω;

  4. @k. Ιορδανίδου καλημέρα σας. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail της Λέσχης: crimefictionclub.gr@gmail.com

    Ευχαριστούμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: