Οι Συνένοχοι

Γρηγόρης Αζαριάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Μάρκετινγκ και Πωλήσεις πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών. Άρχισε να γράφει το 2010. Έχει εκδώσει δυο αστυνομικά μυθιστορήματα στις εκδόσεις Γαβριηλίδη: Παλιοί λογαριασμοί (2012) και Η τελευταία παράσταση της Μαρίνας Φιλίππου (2013). Είναι παντρεμένος με την Π. Βραχνίδου και έχει ένα γιο και μία κόρη από τον πρώτο του γάμο.

Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα. Έχει μεταφράσει 48 αστυνομικά μυθιστορήματα κι έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Πάρις Αριστείδης

Ο Πάρις Αριστείδης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1958.  Είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και δάσκαλος δημιουργικής γραφής.  Έχει γράψει τρία μυθιστορήματα, εκ των οποίων το ένα (Η αγάπη της γάτας) έχει μεταφραστεί στα αγγλικά κι έχει γίνει τηλεοπτική σειρά.  Είναι επίσης ο σεναριογράφος πολλών σειρών στην ελληνική τηλεόραση. Από το 2011 δημιούργησε και διευθύνει το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (διήγημα – μυθιστόρημα – σενάριο) στις πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Σεραφείμ Βάγιας

Ο Σεραφείμ Βάγιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και απεβίωσε το 2014. Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορα κρατικά ορφανοτροφεία. Ταξίδεψε με τα καράβια και υπήρξε στέλεχος αεροπορικής εταιρείας.  Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Εύανδρος και Ευδοκία» (Ιωλκός 1996) που η συγκλονιστική του υπόθεση εξελίσσεται στα χρόνια της μαύρης επταετίας των συνταγματαρχών. Ακολουθεί τα δεύτερο κοινωνικό μυθιστόρημά του, «Η μεγάλη ξεφτίλα» (Ιωλκός 1996). ένα μυθιστόρημα κλαυσίγελως, και λίγο αργότερα τα αστυνομικά μυθιστορήματα με τον τίτλους «Κάνε μου μια καλή κηδεία» (Ιωλκός 2001) και «Ομόκεντροι κύκλοι» (Ιβίσκος 2011). Διατηρούσε το λογοτεχνικό blog SERAFIM VAGIAS – Λογοτεχνία για όλους

Νεοκλής Γαλανόπουλος

Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως δικηγόρος. Έχει εκδώσει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα [Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού, 2007 και Θάνατος από το πουθενά, 2008). Διηγήματά του έχουν περιληφθεί στους συλλογικούς τόμους Οικοεγκλήματα, 2008 και Το τελευταίο ταξίδι, 2009. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Κυριακή Γεροζήση

Η Κυριακή Γεροζήση γεννήθηκε στη Λάρισα, έζησε στην Αθήνα (1964-1973) και το Παρίσι (1973-2011). Συνταξιοδοτήθηκε το 2011, επέστρεψε και κατοικεί στο Μαρούσι.  Χημικός Αθηνών, διδάκτορας Βιοχημείας και Επιστημών Παρισιού έχει πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό-ερευνητικό έργο και πανεπιστημιακή διδακτική δραστηριότητα. Λογοτεχνικά έργα: Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο -Νέα Υόρκη, Παρίσι Βαγδάτη -Μαύρο και Κόκκινο της Φωτιάς και Κρασί με στρυχνίνη (Αστυνομικό μυθιστόρημα, 2012).  Συμμετέχει στα αστυνομικά συλλογικά έργα Κλέφτες και Αστυνόμοι, 2013 και Ο Τόπος πρόδωσε τον Ένοχο, 2014.

Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1972. Εργογραφία: «Τα Φαντάσματα του Δεκέμβρη», Μεταίχμιο, 2012, «Η δημιουργική Γραφή στο Δημοτικό», Κέδρος, 2009, «Απολεσθέντα αντικείμενα», Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, 2006. «Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι», Ελληνικά Γράμματα, 2000. Ζει στο Ηράκλειο, όπου διδάσκει Δημιουργική Γραφή και σενάριο στο LaCulturela.gr

Παναγιώτης Γιαννουλέας

Ο  Παναγιώτης Γιαννουλέας γεννήθηκε στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης το 1947. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες. Είναι οικονομολόγος και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος οικονομικών υπηρεσιών και σύμβουλος επιχειρήσεων. Έχει μια κόρη και μια εγγονή. Μυθιστορήματά του: ‘’Κόκκινη Ομίχλη στο Κάστρο’’(2007, εκδόσεις Ατραπός), ‘’Προφανής Ένοχος’’ (2009, εκδόσεις Ωκεανός), ‘’Γαλάζια κόμπρα’’ (2014, εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ).  Διηγήματά του: ‘’Διακοπές στη Μάνη’, περιλαμβάνεται στο συλλογικό έργο της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. με γενικό τίτλο ‘’Η Επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα’’ (2012, εκδόσεις Καστανιώτης), ‘’Τρόμος στην Αρεόπολη’’, περιλαμβάνεται στο συλλογικό έργο της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. με γενικό τίτλο ‘’Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο’’ (2014, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ).

Σέργιος Γκάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο PARIS – VIII και από το 1979 εργάζεται ως σκηνοθέτης.  Έχει γράψει 4 θεατρικά έργα για παιδιά. Διηγήματά του περιλαμβάνονται στις συλλογές Πέντε ζωγράφοι ζητούν συγγραφέα (εκδ. Πατάκη, 2003), Το Χαλάνδρι που γνώρισα (εκδ. Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης, 2005), Ελληνικά εγκλήματα 2 και Ελληνικά εγκλήματα 3 (εκδ. Καστανιώτη 2008 και 2009), Το τελευταίο ταξίδι (εκδ. Μεταίχμιο 2009). Το μυθιστόρημά του, Κάσκο (εκδ. Καστανιώτης, 2001) εκδόθηκε στη Γαλλία το 2006 από τον εκδοτικό οίκο LianaLeviμε τον τίτλο LapistedeSaloniqueκαι από τον εκδοτικό οίκο Crocetti στην Ιταλία με τον τίτλο Intrigo a Saloniccο. Το 2008 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Στάχτες (εκδ. Καστανιώτη). Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Αντώνης Γκόλτσος

Ο Αντώνης Γκόλτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Απρίλιο του 2007, συντονίζει τη Λέσχη Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Επιμελήθηκε τον τόμο διηγημάτων Το τελευταίο ταξίδι (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Με το προλογικό κείμενο του τόμου και το διήγημα Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε δημοσιεύει για πρώτη φορά. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Βασίλης Δανέλλης

Ο Βασίλης Δανέλλης γεννήθηκε στην Α­θήνα το 1982, όπου μεγάλωσε και σπού­δασε. Το 2006 το πέρασε στον παγωμένο βορρά της Αγγλίας, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του, και α­πό το 2009 ζει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι δημοσιογράφος και έχει δουλέψει σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ραδιό­φωνο. Έχει γράψει διηγήματα για τη ραδιοφωνική εκπομπή «Κλέφτες & Αστυνόμοι στον 902», τις συλλογές Ελληνικά εγκλήματα 3 και 4 (Εκδόσεις Καστανιώτη) και την πρώτη συλλογική προσπάθεια της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. Είσοδος Κινδύνου (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011). Η Μαύρη Μπίρα (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011 ) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα . Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Τιτίνα (Χριστίνα-Μαρία) Δανέλλη

Η Τιτίνα Δανέλλη, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Ρώμη. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ  και ειδικεύτηκε στο χρονογράφημα. Επίσης, έγραψε  σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Από το 1985 εργάστηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Ανάμεσα στα έργα της είναι τα: Αντιπερισπασμός, Το Παιχνίδι του Δικαστή, Η Τέταρτη Γυναίκα, Τα Τέσσερα Μπστούνια και άλλα. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Άννα Δάρδα – Ιορδανίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές αρχικά στην Αγγλο-Ιρλανδική Λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και μετέπειτα στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, όπου και έκανε διδακτορική διατριβή, το 1983. Εργάστηκε τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Φιλοσοφική Σχολή, και κατόπιν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα σε θέματα Γλωσσολογίας και γράφει παραμύθια. Το 2010 κυκλοφόρησε το αστυνομικό της μυθιστόρημα «Σαμπουάν και Ρίμελ» και το  2014 το «Καφέ, Τραμ και Φόνοι».

Φίλιππος Δρακονταειδής

Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής γεννήθηκε το 1940. Από το 1999 ως το 2005 εργάσθηκε στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Τυνησία, Αιθιοπία. Οι πτήσεις προς αυτές τις χώρες, οι αναμονές στα αεροδρόμια, οι συνθήκες παραμονής και η απασχόληση σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, τον έφεραν σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες, «κοινωνικούς εταίρους» και ανθρώπους κάθε λογής. Έζησε λοιπόν σε ένα περιβάλλον, που η φωτεινή πλευρά της «ανάπτυξης» είχε την αθέατη πλευρά της καθημερινής πραγματικότητας, αλλά και το ίχνος ενός κόσμου που ευδοκιμούσε στο περιθώριο και στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει καλύτερη πηγή «έμπνευσης» από τέτοια συνάφεια, αλλά και διάσταση, προσώπων και γεγονότων. Έγινε ντέτεκτιβ, συνεργάζεταιι με τον αστυνόμο Χαντόκη, τον ιατροδικαστή Λίνο Μπόρσα, τον Ηρακλή Πουαρό, τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, την πανέμορφη Σύλβια των Ειδικών Ομάδων, βρίσκει λύση σε υποθέσεις του καιρού μας, αλλά και της εποχής του Λουδοβίκου 15ου στο Παρίσι. Όταν η κάθαρση καθυστερεί, δίνει τη λύση που πρέπει: δολοφονεί!

Σόνια Ζαχαράτου

Επί δεκαετίες στη δημοσιογραφία. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά. Καθήκοντα, από τα σκληρά του ρεπορτάζ έως τα σκληρότερα διαφόρων διευθύνσεων. Γράφει μυθιστορήματα, ποίηση, θεατρικά και νουβέλες και έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές δύο έργα της. Ο θεατρικός μονόλογος Το γκολ καθώς και η νουβέλα Οι τρεις νύχτες του Αυγούστου -και μία ημέρα είναι νουάρ.

Αθηνά Κακούρη

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε στο γραφείο πρακτόρευσης πλοίων και πετρελαιο-ειδών του πατέρα της Χαρίλαου. Δημοσίευσε τα πρώτα της κείμενα, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στην εφημερίδα «Νεαλόγος» της Πάτρας. Το 1952, στον διαγωνισμό μετάφρασης αμερικανικών διηγημάτων που προκήρυξαν οι εκδόσεις «Ίκαρος» (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κ. Θ. Δημαράς, Απόστολος Σαχίνης), η νεαρή Αθηνά κέρδισε βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 200.000 δραχμών. Το 1959, έχοντας κατά νου την επιτυχία της Αγκάθα Κρίστι, έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα, τοποθετημένο στην Πάτρα του ’50, και το έστειλε στην Ελένη Βλάχου, η οποία δεν της απάντησε ποτέ. Το έστειλε έπειτα στον «Ταχυδρόμο», όπου δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Άρχισε έτσι, να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα με ήρωες τον αστυνόμο Γεράκη, την Τούλα, μια νοικοκυρά, και τον κοσμοπολίτη Νάσο Δαπόντε, υπάλληλο της Ιντερπόλ. Στον «Ταχυδρόμο» υπέγραφε επίσης μεγάλα ρεπορτάζ. Την ίδια εποχή, έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα και ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το πρώτο της βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα (Το 218 ονόματα) εκδόθηκε το 1963 και το δεύτερο (Αλάτι στα φιστίκια) το 1974, τη χρονιά δηλαδή που εκδόθηκε και το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, «Κυνηγός φαντασμάτων». Εντωμεταξύ ,το 1970 είχε εκδοθεί το νεανικό ιστορικό μυθιστόρημα της «Ο δραπέτης της Αυλώνας». Από το 1976 και επί 15 χρόνια ταξίδευε ανάμεσα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Άλλα μυθιστορήματα της είναι: «Της τύχης το μαχαίρι», «Με τα φτερά του Μαρίκα», «Η σπορά του ανέμου», «Ο χαρταετός», «Αύριο», «Πριμαρόλια», το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το μυθιστόρημα «Θέκλη» με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005, το «Ξιφίρ Φαλέρ» και το «Πασαδόροι και βαστάζοι». Το 2010 εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με τα χέρια σταυρωμένα» και το 2013 το ιστορικό «1821, Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε». Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. και Επίτιμη Πρόεδρός της.

Αργύρης Κάλμπαρης

Ο Αργύρης Κάλμπαρης γεννήθηκε το 1931 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και εργάστηκε για δώδεκα χρόνια στην Εμπορική Τράπεζα. Κατόπιν ασχολήθηκε επί τριάντα χρόνια με τη γυναικεία ένδυση και την παραγωγή υφασμάτων ως και σήμερα. Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την συγγραφή. Το πρώτο του βιβλίο «Μνήμες» εκδόθηκε το 2003 και ακολούθησε «Η Συμφιλίωση» (2005), το «Λιόκαλοι» (2006), οι «Αδηφάγοι» (2006), το «Τίποτα δεν χάνεται» (2007) και τα δύο τελευταία του βιβλία «Ένα Χαστούκι, Ένα Τάλιρο» (2008) και «Με Τόλμη και Όραμα – Θαλασσοπόροι Μύστες» (2008).  Το 2009 εκδόθηκε το αστυνομικό του μυθιστόρημα «Στιγμές μοναξιάς».

Κώστας Καλφόπουλος

Ο Κωστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 1996 δημοσιογραφεί και απασχολείται στον εκδοτικό χώρο, ως επιμελητής (editor). Είναι συνεργάτης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Έργα του: Στην εποχή της περιπλάνησης, Tilt! Δοκίμιο για το φλίππερ, far from raf.30 χρόνια από το «γερμανικό φθινόπωρο», Καφέ Λούκατς. Budapest Noir. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης

Ο Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακά στο Αμερικάνικο Θέατρο στην Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο. Εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών, ενώ παράλληλα ασχολείται με την σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Μέχρι τώρα, εκδόθηκαν τα βιβλία του «Βρώμικη Πόλη» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), «Παγωμένα Είδωλα» (εκδόσεις Ερωδιός, 2002), «Η Τελευταία Μέρα της Βροχής» (Ελληνικά Γράμματα, 2003), «blue city ή Πόλεως Μελαγχολία» (εκδόσεις Ξυράφι, 2005), «Η Κραταιά Σοβαρότητα του Θεάτρου» (εκδόσεις Ξυράφι, 2005), «Αυτός που Είχε» (εκδόσεις ΑΛΔΕ, 2009) και «Το Άλλο Μπλουζ» (εκδόσεις ΑΛΔΕ, 2011). Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε ο τόμος «Η Επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου συμμετείχε με το διήγημά του «Ίχνη στην Πολίχνη» και το καλοκαίρι του 2014 ο τόμος «O τόπος πρόδωσε τον ένοχο» από τις εκδόσεις Τόπος, όπου συμμετείχε με το διήγημά του, «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους».

Νίνα Κουλετάκη

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου και περνά τις μέρες της.  Για τις νύχτες της προτιμά την Αρχαία Επίδαυρο.  Τον Αύγουστο του 2006 δημιούργησε το «Έγκλημα και Τιμωρία» μοναδικό μέχρι σήμερα true crime blog στην ελληνική γλώσσα.  Για μια δεκαετία εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην παραπαιδεία.  Από το  1987 έως το 2011 εργάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά.  Ταξιδεύει, διαβάζει και γράφει πολύ.  Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Φώντας Λάδης

Γεννήθηκε, το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά και συνεργάστηκε με έντυπα του εξωτερικού. Την περίοδο 1967 – 1973 έζησε στη Ρώμη. Συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού «Τετράδιο» από το 1974 ως το 1976. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοΐζο, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Θάνο Μικρούτσικο, το Μάριο Τόκα, το Λίνο Κόκοτο, το Δημήτρη Λάγιο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών «Μνήμες». Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Βασιλική Λεβεντάκη

Η Βασιλική Λεβεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Έχει κάνει σπουδές ψυχολογίας και ιστορίας της τέχνης. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων αλλά και βιβλίων για παιδιά.

Απόστολος Λυκεσάς

Ο Απόστολος Λυκεσάς γεννήθηκε το 1963 στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 (102 FM) και έχει τακτική συνεργασία με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Τω αγνώστω (2001, Νησίδες), Στυμφαλίδες όρνιθες (2003, Νησίδες), Μότορσιπ «Προκρούστης» (2008, Νησίδες), τη συλλογή μικρών πεζών Διηγήσεις ευχαριστημένων ανθρώπων (2004, Νησίδες), και το μυθιστόρημα Μπλάνκο (2005, Εστία). Τελευταίο του βιβλίο Το τσίρκο των ψύλλων (2009, Μεταίχμιο). Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Δημήτρης Μαμαλούκας

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Είναι πεζογράφος και μεταφραστής, πτυχιούχος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Lecce, Ιταλία. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα (που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Όσο υπάρχει αλκοόλ… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακρή), Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, (που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ – ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, Κοπέλα που σε λένε Φίνι (2012 Τουρκία: Özgür Ruh fini, εκδόσεις Altin Bilek Yayinlari) και Κράτα μου το χέρι. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες (Ελληνικά Εγκλήματα, (2009 Ιταλία: Delitti Greci, Crocetti editore) Το τελευταίο ταξίδι, Υπόγειες ιστορίες, Είσοδος Κινδύνου, Έρως 13, Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα κ.α.). Έχει γράψει επίσης το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας Κρις Πινόκιο & Νοεμί Αστράκη, Τα Παιδιά του Χρόνου: Ένα ασυνήθιστο σχολείο (βιβλίο 1), Μια περίεργη χρονομηχανή, (βιβλίο 2), Ο μοναδικός Άλμπερτ (βιβλίο 3), και Η Χώρα της Βροχής (βιβλίο 4). Μιλάει ιταλικά, αγγλικά και γαλλικά ενώ μεταφράζει από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Συνεργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας με το περιοδικό «Διαβάζω» και την εφημερίδα «Κυριακάτικη Αυγή». Διηγήματα, άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Τον Μάιο του 2014 επανεκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο «Κουκουνάρι» δύο εξαντλημένα αστυνομικά μυθιστορήματά του: «Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού» και «Η μοναξιά της ασφάλτου».Μπορείτε να επισκεφτείτε το blog του http://www.mamaloukas.blogspot.comΙδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Aνδρέας Μιχαηλίδης

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Το 2001 ξεκίνησε να εργάζεται ως αρθρογράφος στο περιοδικό «9» στης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Παρέμεινε ενεργός στον δημοσιογραφικό χώρο μέχρι το 2007 και δημοσίευσε άρθρα στο «Ε», στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και άλλα έντυπα. Το 2005 ξεκίνησε να μεταφράζει εκλαϊκευτικά επιστημονικά βιβλία από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Μέχρι σήμερα έχει γράψει τρία αστυνομικά διηγήματα, εκ των οποίων το ένα για την ανθολογία Οικοεγκλήματα (Κέδρος, 2008) και δύο για τη ραδιοφωνική εκπομπή “Κλέφτες κι Αστυνόμοι στον 902” (Ματωμένη Αποκριά, Η Σιωπή των Ανθρώπων). Αρθρογραφεί τακτικά στο blog του COMICDOM και ατάκτως σε άλλα δύο δικά του στα Αγγλικά. Περισσότερα για τη δουλειά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει Μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Βιβλία: Μαθηματικά Επίκαιρα, Πυθαγόρεια Εγκλήματα, Αχμές ο γιος του φεγγαριού, Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού και Ο μέτοικος και η συμμετρία. Συμμετοχή στα συλλογικά έργα Ελληνικά Εγκλήματα 2, και 4, Είσοδος Κινδύνου, Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα και Κλέφτες και Αστυνόμοι. 30 μεταφράσεις από τα Γαλλικά και Αγγλικά, έργων συναφών με τις θετικές επιστήμες. Ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία». Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι. Τιμητική διάκριση του Γαλλικού κράτους: Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques. Περισσότερα για τη δουλειά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Κωνσταντίνα Μόσχου

Η Κωνσταντίνα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε γραφιστικά και σχέδιο. Εργάστηκε στον έντυπο καθημερινό και περιοδικό Τύπο στη διαφήμιση, στη σύνταξη και στην αρχισυνταξία, στη συγγραφή βιβλίων έρευνας σε ένθετες εκδόσεις και στην επιμέλεια βιβλίων. Έχει ασχοληθεί με αρκετά είδη λογοτεχνίας, με έντονο ενδιαφέρον στο μυθιστόρημα, στο διήγημα, στην ποίηση και στο θέατρο. Βιβλία της που έχουν εκδοθεί είναι τα μυθιστορήματα Ο Θησαυρός του Ποσειδώνα (παιδικό, Μ. Σιδέρη 2008), Η Πόλη της Υδράηρας (φαντασίας, Μ. Σιδέρη 2012), Όσο υπάρχει Ανατολή (ιστορικό, Μ. Σιδέρη 2014), καθώς και τα συλλογικά αστυνομικά μυθιστορήματα σε συνεργασία με τη Γεωργία Παπαλυμπέρη Αγάπησα τον Δολοφόνο μου (Μ. Σιδέρη 2011) και Όλα για τη Ζωή μου (Μ. Σιδέρη 2013), ενώ συμμετείχε στη συλλογή αστυνομικών διηγημάτων της ΕΛ.Σ.Α.Λ. Ο Τόπος πρόδωσε τον Ένοχο (Τόπος 2014).

Αναστασία Μπαξεβάνη

H Αναστασία Μπαξεβάνη γεννήθηκε στη Δραπετσώνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τη δεκαετία του ΄80 απασχολήθηκε ως γραμματέας σε ναυτιλιακά γραφεία. Η αγάπη όμως για τη διδασκαλία την οδήγησε στο Ινστιτούτο Goethe Αθήνας. Δίδαξε γερμανικά από το 1990 έως το 2010. Συμμετείχε ενεργά σε λέσχες ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ παρουσιάζοντας το έργο ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Από το 2006 επιμελείται και διοργανώνει μουσικές-ποιητικές βραδιές. Είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο. H πρώτη της αστυνομική νουβέλα Kάποιο λάκκο έχει η Φάβα συμπεριλήφθηκε στον συλλογικό τόμο Το τελευταίο ταξίδι – Έντεκα νουάρ ιστορίες, 2009, (εκδ. Μεταίχμιο). Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων της Άγριες Παπαρούνες (εκδ. Πολύτροπον).

Αθηνά Μπασιούκα

Η Αθηνά Μπασιούκα επιχείρησε πριν από κάποια χρόνια να γίνει μηχανικός Η/Υ αλλά στην πορεία διαπίστωσε ότι της αρέσει πολύ περισσότερο να γράφει. Έκτοτε περνάει αρκετό από τον χρόνο της προσπαθώντας να αποδείξει μέσα από τα βιβλία της ότι το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Ο Φόνος είναι μια εύκολη υπόθεση και το Άγ(ρ)ιο έγκλημα στην Αθωνική Πολιτεία είναι τα δύο αστυνομικά της μυθιστορήματα. Επιπλέον, εργάζεται σε έντυπα από την θέση της αρχισυντάκτριας, ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό, λατρεύει την φωτογραφία και έχει βάλει σκοπό της ζωής της να γυρίσει τον πλανήτη από την μία άκρη έως την άλλη. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει καλά. Όταν μεγαλώσει θέλει να συνεχίσει να είναι συγγραφέας. Συχνά blogάρει εδώ. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Βαγγέλης Μπέκας

O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. To 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Tο 13o υπόγειο, το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα Φετίχ, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα Οι αισιόδοξοι κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δύο εξ αυτών «Τα σκοτάδια» και «Το μεγαλύτερο έγκλημα» έχουν δραματοποιηθεί και ανεβαστεί σε θεατρική παράσταση (Μάιος 2012). Το 2014 του απενεμήθη Έπαινος στον 1ο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στην κατηγορία διασκευασμένο λογοτεχνικό έργο, για σενάριο μεγάλου μήκους που βασίστηκε στο μυθιστόρημά του Tο 13ο υπόγειο. Διατηρεί το ιστολόγιο http://barouak.blogspot.gr/

Γιάννης Πανούσης

Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πουατιέ της Γαλλίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Νομικής Σχολής Δ.Π. Θράκης,αντιπρύτανης και πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Είναι μέλος δεκάδων εθνικών και διεθνών επιστημονικών και ερευνητικών φορέων. Από το 1997 υπηρετεί στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (του οποίου υπήρξε πρόεδρος κατά την περίοδο 2003-2007). Έχει συγγράψει 20 βιβλία κι έχει δημοσιεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διακόσια άρθρα. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Βάσω Παπαδοπούλου

Γεννήθηκα τον Ιανουάριο του 1958 στη Θεσσαλονίκη. Το 1971 η οικογένεια ‘μετανάστευσε’ στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, όπου και τελείωσα  το σχολείο. Ακολούθησε μία σχολή γραμματέων και κατόπιν εργασία σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες με δραστηριότητα στον τεχνικό και ασφαλιστικό κλάδο. Για μεγάλα διαστήματα έλλειπα, εκτός Ελλάδας, λόγω συμμετοχής σε σεμινάρια Εφαρμοσμένων Τεχνών (μπατίκ, τάι-ντάι κ.α). Έκανα οικογένεια, η κόρη μου σήμερα είναι 25 ετών και εξακολουθώ να διαμένω στην Καλλιθέα. Η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων συντροφεύει την καθημερινότητά μου από την πρώτη δημοτικού. Εδώ και επτά χρόνια είμαι μέλος στις λέσχες ανάγνωσης του Πολυχώρου των εκδόσεων Μεταίχμιο. Πολλές σημειώσεις, παρατηρήσεις, ιδέες υπάρχουν στα τετράδια μου, που σιγά σιγά άρχισαν να αποκτούν μορφή και σχήμα μετά την παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο, με εισηγητή τον κ. Μάρκο Φράγκο. Το 2012 το πρώτο μυθιστόρημα έγινε βιβλίο από τις εκδόσεις Άνεμος με τίτλο Αλμυρά ευλογημένα βλέμματα. Φέτος, στο τέλος Οκτώβρη το δεύτερο βιβλίο έγινε πραγματικότητα με τίτλο Θανάσιμα σταυροδρόμια από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Μάιρα Παπαθανασοπούλου

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως μεταφράστρια και παράλληλα, σε διάστημα 12 ετών, αρχής γενομένης από το 1998, έχει συγγράψει 4 μυθιστορήματα: Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα, Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού, Εσύ γλυκιά μου εξουσία, Μακάριοι οι πενθούντες (αστυνομικό). Επίσης, έχει εκδώσει  2 παιδικά παραμύθια (Τι κι αν είμαι ασβός, Έχω ράμματα για τη γούνα σου). Όλα, από τις εκδόσεις Πατάκη.  Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε 2 συλλογές διηγημάτων. Εδώ και χρόνια παιδεύεται με ένα σενάριο για τον κινηματογράφο και σύντομα φιλοδοξεί να δει τυπωμένη μία συλλογή διηγημάτων τρόμου. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Ντορίνα Παπαλιού

Η Ντορίνα Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Brown University  στις ΗΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει εκδώσει το αστυνομικό μυθιστόρημα Γκάτερ (Κέδρος). Το διήγημά της Σπουδή στο Πράσινο, με ήρωα τον Κόναν Ντόιλ, συμπεριλήφθηκε στο συλλογικό τόμο Ονόματα (Κέδρος). Περισσότερα για τη δουλειά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Γεωργία Παπαλυμπέρη

Η Γεωργία Παπαλυμπέρη γεννήθηκε και διαμένει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση, αγγλικά, γερμανικά, την ελληνική νοηματική γλώσσα και το σύστημα Μπράιγ. Σήμερα παράλληλα με την εργασία της, διδάσκεται το αντικείμενο «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ασχολείται με την λογοτεχνία. Έχει εκδώσει δυο αστυνομικά μυθιστορήματα σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Μόσχου «Αγάπησα τον Δολοφόνο μου» (Μ.Σιδέρη 2011) και «Όλα για τη Ζωή μου» (Μ. Σιδέρη 2013), ενώ συμμετείχε στην συλλογή διηγημάτων της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. «Ο Τόπος πρόδωσε τον Ένοχο» (Τόπος 2014).

Αργύρης Παυλιώτης

Ο Αργύρης Παυλιώτης γεννήθηκε στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικός. Τώρα είναι συνταξιούχος.  Έχουν εκδοθεί δεκατρία λογοτεχνικά του βιβλία, από τα οποία τα οχτώ είναι αστυνομικά. Και συνεχίζει… Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Μανώλης Πιμπλής

Ο Μανώλης Πιμπλής είναι δημοσιογράφος, συντάκτης βιβλίου στην εφημερίδα «Τα Νέα». Έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, ως συμπαρουσιαστής της λογοτεχνικής εκπομπής «Βιβλία στο Κουτί». Έχει γράψει διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και συλλογικούς τόμους ή παίχτηκαν θεατροποιημένα στο ραδιόφωνο. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Γιάννης Ράγκος

Ο Γιάννης Ράγκος (ragos_i@freelancers.gr) γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, όπου και ζει. Επί σειρά ετών, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Την περίοδο 1987-1998 ήταν υπεύθυνος Τύπου των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχει γράψει το βιβλίο δημοσιογραφικής έρευνας Η νάρκη: Υπόθεση Γοργοπόταμος, Νοέμβριος 1964 (Εντός, 2000), τα κείμενα του τουριστικού-ιστορικού οδηγού Αθήνα-Αττική (έκδοση εκτός εμπορίου, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, α’ έκδοση 2004) και τα αστυνομικά μυθιστορήματα Η στάση του εμβρύου (Ίνδικτος, 2005) και Μυρίζει αίμα (Ίνδικτος, 2008). Αστυνομικά διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό (δέ)κατα και στους συλλογικούς τόμους Είσοδος Κινδύνου (Μεταίχμιο, 2011), Ελληνικά Εγκλήματα 4 (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), Κλέφτες και αστυνόμοι (Ψυχογιός, 2013) και Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο (Τόπος, 2014) και έχουν μεταδοθεί από τη ραδιοφωνική εκπομπή Κλέφτες και αστυνόμοι στον 902 (2008-2010). Ακόμα, έχει συνεργαστεί στη συγγραφή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναρίων, καθώς και των κειμένων για τη θεατρική παράσταση RoadTrip2 (Κινητήρας Studio, 2012), ενώ την περίοδο 2006-2011 είχε την επιμέλεια της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας Verba Obcura των εκδόσεων «Ίνδικτος». Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW). Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Κρίτων Σαλπιγκτής

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη το 1947, όπου και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Ως στρατιώτης του Μηχανικού (1974-75) επέβλεψε στον Έβρο οχυρωματικά έργα της 104 ΔΕΟ και εκπόνησε μελέτες της 737 ΔΣΕ. Εκπόνησε αξιόλογες μελέτες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και βραβεύθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής (1979-1985) στα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Διηγήματα και άρθρα του δημοσιεύτηκαν από το 1978 έως το 2007 σε κοινωνικά, λογοτεχνικά και κινηματογραφικά περιοδικά και σε εφημερίδες. Σε βιβλία κυκλοφόρησαν τρία μυθιστορήματά του (Το Ξύπνημα του Γίγαντα, Νεφέλη,1991 – Ο Τερματοφύλακας που Σφύριζε, Παρατηρητής, 1994 – Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο, Κέδρος, 2004, σε συνεργασία με τον Τάσο Κοντέλη,) μία νουβέλα (Τελευταίο Δρομολόγιο – Μια Ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα, Αιγαίον, 2012) κι ένα ιστορικό δοκίμιο (Καραολής και Δημητρίου – Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη, Αιγαίον, 2014). Ανθολογημένα κείμενά του εντάχθηκαν στις εκδόσεις «Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει» (Ιανός, 1999) και «Καραολής και Δημητρίου – Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα» (Αιγαίον, 2011). Είναι υπεύθυνος της σειράς ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των εκδόσεων Αιγαίον.  Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Μιμή Φιλιππίδη – Θεοχάρη

Γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (San Diego State University) στο Σαν Ντιέγκο, όπου εργάστηκε ως παραγωγός/σκηνοθέτρια. Στην Ελλάδα δουλεύει ως σεναριογράφος στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα  «Θαμμένοι στον Γρανίτη» κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι».  Το 2009 κυκλοφόρησε το δεύτερο αστυνομικό της μυθιστόρημα «Ήρεμα νερά» από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ.

Φίλιππος Φιλίππου

Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Έχει εκδώσει 15 βιβλία: μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες, μυθιστορήματα. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Κύκλος θανάτου (1987), Το χαμόγελο της Τζοκόντας (1988), Το μαύρο γεράκι (1996), Αντίο Θεσσαλονίκη (1999), Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες (2009).Τα τρία από αυτά έχουν ως κεντρικό ήρωα τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη. Έχει συμμετάσχει με διηγήματα σε πέντε συλλογές. Αστυνομικές ιστορίες, Ελληνικά εγκλήματα, Ελληνικά εγκλήματα 2, Ελληνικά εγκλήματα 3, Το τελευταίο ταξίδι. Επίσης έγραψε το Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη (2003), το Ο θάνατος του Ζορμπά (2007), το Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους (2006) και το Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας (1996). Ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Έλενα Χουσνή

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πέλλα. Σε μια αγροτική οικογένεια που θεωρούσε ότι η δουλειά είναι ο κανόνας και το διάβασμα… πολυτέλεια! Η πρώτη μου επανάσταση ήταν να ανατρέψω αυτή την άποψη και να ακολουθήσω το γονιδιακό κάλεσμα προς το βιβλίο. Από τότε, έγινα βουλιμική αναγνώστρια… Μια ανίατη ασθένεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, έμαθα ή απλά προέκυψε, δεν θυμάμαι, να αποτυπώνω ότι με πονούσε, με απασχολούσε ή αγαπούσα, στο χαρτί. Κι έτσι  συνεχίζω να γράφω γιατί.. δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ζω και εργάζομαι στη Σάμο και η μικρή φιλοδοξία μου είναι να αποδείξω ότι μπορεί κανείς να παραμένει, μη αποκλεισμένος, ακόμη και αν ζει σε ένα μακρινό και ακριτικό νησί, ζωσμένος από θάλασσα αλλά και από ανεκτίμητης αξίας εικόνες. Ακριτικά και κριτικά προσπαθώ να ιστορήσω όσα νιώθω και καμιά φορά όσα νιώθουν οι γύρω μου. Μακρινός στόχος κάποτε να τα.. καταφέρω. Από τον Οκτώβριο του 2014 υπηρετώ στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σάμου, ενώ παράλληλα εργάζομαι στο 1ο Νηπιαγωγείο Σάμου ως εκπαιδευτικός. Στο παρελθόν εργάστηκα στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου. Από τις εκδόσεις «Δίαυλος» έχει εκδοθεί το, 2014, το βιβλίο μου Στα Άδυτα… των δυτών.

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Ιδρυτικά μέλη της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. υπήρξαν, επίσης, η Χρύσα Σπυροπούλου και ο Πέτρος Μαρτινίδης, ενώ μέλη της ο Κώστας Μουζουράκης και ο Κώστας Κυριακόπουλος.

11 Σχόλια προς “Οι Συνένοχοι”

 1. Μπηκα?

 2. Όταν λέμε «μπήκα»; Διευκρινήστε αν μπορείτε.

 3. Γιώργος Λαμπίρης Says:

  Χαίρετε. Θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικά με το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα ή διήγημα. Μια λίστα ίσως με τα 10 καλύτερα. Παλιά και καινούρια. Ευχαριστώ.

 4. θα ήθελα το email του κύριου Φίλιππου Φιλλίπου, γιατί ενδιαφέρομαι για ένα συγκεκριμένο βιβλίο του.

  ευχαριστώ

 5. @k. Λαμπίρη, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα ελληνικά βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουν εκδοθεί, στο τμήμα της Βιβλιογραφίας. Εκεί θα βρείτε επίσης περιλήψεις της υπόθεσης των βιβλίων και βιογραφικά των συγγραφέων.

 6. @Dino Eco, η απάντηση στο e-mail σας.

 7. Αντώνης Θανάσου Says:

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας. Ψάχνω για ταινία με σενάριο βασισμένο σε βιβλίο του Ελλρόυ.Ξέρω το «L.A Confidential» και την «Black Dahlia».Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 8. Αγαπητέ Αντώνη ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

  Αρκετά από τα βιβλία του Ellroy έγιναν ταινίες. Εκτός από τα δύο που αναφέρετε, υπάρχουν ακόμη το Blood on the Moon (τίτλος ταινίας Cop), το Brown’s Requiem, το Killer on the Road (τίτλος ταινίας Stay Clean). Σε όλες αυτές τις ταινίες τα σενάρια, αν και βασισμένα στα έργα του Ellroy είχαν άλλον ως σεναριογράφο.

  Ο ίδιος ο Ellroy δήλωνε απογοητευμένος από τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του (ιδίως για το Cop μίλησε με τα χειρότερα λόγια). Για το L.A. Confidential, αν και εκφράστηκε πολύ κολακευτικά όταν προβλήθηκε η ταινία, στα χρόνια που ακολούθησαν τα σχόλιά του διαφοροποιήθηκαν αρκετά.

  Λίγο μετά αφού είχε δει την αμοντάριστη έκδοση της Black Dahlia του Brian De Palma, ο Ellroy έγραψε ένα δοκίμιο, το Hillikers, στο οποίο εκθείαζε τον De Palma και την ταινία. Όταν η ταινία προβλήθηκε στην τελική της μορφή (από την οποία έλειπε πάνω από μία ώρα υλικού), υπήρξε τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική αποτυχία. Ο Ellroy αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αρνητική δήλωση δημόσια, όμως είχε ειρωνευτεί τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τον σχεδιασμό της παραγωγής πριν καν αρχίσει το γύρισμα της ταινίας.

  Το 2008 ο Ellroy έγραψε το πρωτότυπο σενάριο της ταινίας Street Kings, αρνήθηκε όμως να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαφήμηση ή προώθηση της ταινίας.

  Η εταιρία παραγωγής του Tom Hanks, ανέλαβε να μεταφέρει το American Tabloid και το The Cold Six Thousand σε τηλεοπτική σειρά. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχουμε νέα του.

  To σίγουρο είναι ότι ο James Ellroy, σε μια συνέντευξή του το 2009, αποκήρυξε συλλήβδην όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του λέγοντας γι αυτές: «είναι όλες νεκρές».

 9. […] τρίτο βιβλίο της σειράς, η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου (μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), μετά από την πρώτη εμφάνιση της […]

 10. Καλησπέρα, θα ήθελα το e- mail του Κώστα Καλφόπουλου, ξέρετε που θα μπορούσα να το βρω;

 11. […] Δανέλλη, γραμματέας ο Γιάννης Ράγκος [4]), έχοντας πλέον 41 μέλη (από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Καβάλα, τη […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: