ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1995

Γιώργος Αλεξανδρινός: «Ένας Έλληνας φοιτητής αυτοκτόνησε στο Παρίσι», Αλεξάνδρεια 1995

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Αλεξανδρινός γεννήθηκε στα Γρεβενά και από το 1981 ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Περίληψη βιβλίου

————————–

Ανδρέας Αποστολίδης: «Το χαμένο παιχνίδι», Άγρα, 1995

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα. Έχει μεταφράσει 47 αστυνομικά μυθιστορήματα κι έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Περίληψη βιβλίου

Ένας απαγχονισμός σε διαμέρισμα της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι, στις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος του 1967. Περιέργειες συγγένειες σε μια αθηναϊκή πολυκατοικία που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας κομψευόμενος αστυνομικός στο Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα της οδού Υψηλάντου. Ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα σ’ έναν συμβολαιογράφο κι έναν σκηνοθέτη, ανάμεσα στους ένοικους και τους συγγενείς της πολυκατοικίας του αινίγματος. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ειρωνική αναφορά στον κόσμο του Γιάννη Μαρή και το κλίμα της εποχής εκείνης που κλείνει οριστικά ο κύκλος του εγχώριου «ελαφρού» αναγνώσματος και κινηματογραφικού θεάματος.

Απόσπασμα

«Ο δικηγόρος Ανδρέας Οικονόμου δεν μπορούσε να κοιμηθεί, βρισκόταν σε υπερένταση, στριφογύριζε ανήσυχος στο κρεβάτι του και όσο περνούσε η ώρα τα νεύρα του δοκιμάζονταν όλο και περισσότερο· δεν τον άφηνε να ησυχάσει μια πνιχτή φωνή που δυστυχώς ήταν βέβαιος ότι είχε ακούσει μέσα στην απόλυτη σιγαλιά της νύχτας…

Εντείνοντας στο έπακρο την ακοή του… συνέλαβε έναν ακαθόριστο βόμβο, που όμως ήταν πλέον οικείος και υποδήλωνε μετακίνηση βαριών στρατιωτικών οχημάτων.

Την ώρα ακριβώς που το τελευταίο αυτό τανκ αποτραβιόταν από το χώρο του ‘Χίλτον’ για το Γουδί, ένας απελπισμένος άντρας περνούσε την τριχωτή θηλιά στο λαιμό του… Σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του για να την ταιριάξει καλύτερα…»

Λευτέρης Καπώνης: «Το φτερούγισμα του γλάρου», Λιβάνης 1995

Βιογραφικό

Ο Λευτέρης Καπώνης γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χωρίς να πάρει πτυχίο. Από το 1981 εργάζεται ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Σε σενάριά του βασίστηκαν τα σίριαλ «Δίψα», «Τελευταίοι εγγονοί», «Άφρικα», «Παλίρροια», «Τζιβαέρι», «Το Φτερούγισμα του Γλάρου», «Η Αγάπη της Γάτας» (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Πάρη Αριστείδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα» – Α. Α. Λιβάνη) κ.ά.

Περίληψη βιβλίου

«Μόλις βγήκε στο δρόμο, αυτή η καταραμένη μυρωδιά τον χτύπησε πάλι. Δε θυμόταν πόσα χρόνια την κουβαλούσε μαζί του. Τον τελευταίο καιρό είχε εγκατασταθεί μόνιμα γύρω του, σαν μια χρόνια αρρώστια που κατά καιρούς υποτροπίαζε. Πολλές φορές δοκίμασε να βρει την άκρη. Πέρασε νύχτες ολόκληρες ψάχνοντας τις διαδρομές του, ακόμα και τις πιο μακρινές… Εκείνο που τον τρόμαζε ήταν που δεν μπορούσε να αναμετρηθεί μαζί της. Ήταν σαν μια μακρινή μουσική, άλλοτε γιορτινή κι άλλοτε θλιμμένη, που του καθόριζε τη διάθεση. Κι η μνήμη, μικρή πυγολαμπίδα στο βάθος του μυαλού, πάλευε με τα σκοτάδια του. Κάποιες στιγμές τού θύμιζε την αύρα του ωκεανού, άλλες πάλι ανθρώπινο ιδρώτα πάνω σε σεντόνια φτηνών ξενοδοχείων και, μερικές φορές, τις πιο σπάνιες, του θύμιζε θάνατο».

Πέτρος Μάρκαρης: «Νυχτερινό δελτίο», Γαβριηλίδης, 1995

Βιογραφικό

(Δες σημείωση στο βιογραφικό του βιβλίου «Παλιά, πολύ παλιά»)

Περίληψη βιβλίου

«Ένα μυθιστόρημα γοργό, τραχύ, αστείο χωρίς να το δείχνει, σκιαγραφεί τον κεντρικό ήρωα, τον αστυνόμο Χαρίτο, απογοητευμένο, γκρινιάρη, δύστροπο κι απίστευτα μισογύνη. Η αστυνομική πλοκή είναι έξοχα συγκροτημένη με μια σειρά από φόνους, συνδεδεμένους με το λαθρεμπόριο με τις πρώην ανατολικές χώρες αλλά και τον κόσμο των ΜΜΕ. Αλλά το «Νυχτερινό Δελτίο» αξίζει κυρίως για το οξυδερκές πορτρέτο που σκιαγραφεί γύρω από τη σημερινή, καθημερινή, οικεία Αθήνα: από τη μόλυνση και τα εμπόδια στην κυκλοφορία έως τα προβλήματα που απορρέουν από τη συρροή των ξένων μεταναστών». (εφημερίδα «Le Monde»)

Αργύρης Παυλιώτης: «Ο ποινικολόγος – Η παράδοξη τροχιά του Υπερίωνα», Παρατηρητής, 1995

Βιογραφικό

Ο Αργύρης Παυλιώτης γεννήθηκε στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικός. Τώρα είναι συνταξιούχος.  Έχουν εκδοθεί δεκατρία λογοτεχνικά του βιβλία, από τα οποία τα οχτώ είναι αστυνομικά. Και συνεχίζει…

Περίληψη βιβλίου

———————

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

περ. Διαβάζω, αρ.354 (Ιούλιος-Αύγουστος 1995), «Παραλογοτεχνία» (επιμέλεια Γιάννης Μπασκόζος) – Γιάννης Μπασκόζος «Παραλογοτεχνία και Παρα-κουλτούρα – Νέες διαστάσεις», Πέτρος Μαρτινίδης «Ο καλύτερος ήρωας είναι ο νεκρός ήρωας», Γρηγόρης Πασχαλίδης «Η πλοκή της γοητείας – Όροι απόλαυσης και πρόσληψης στο αστυνομικό μυθιστόρημα», Κυριάκος Κάσσης «Για την ιστορία του λαϊκού μυθιστορήματος» και άλλοι

περ. Διαβάζω, αρ. 356 (Οκτώβριος 1995), «Γιάννης Μαρής» (επιμέλεια Βάσιας Τσοκόπουλος) – Γιώργος Λεονταρίτης «Ο Μαρής και η εποχή του», Βάσιας Τσοκόπουλος «Το λογοτεχνικό πρόσωπο του Γιάννη Μαρή», Ντίνα Τζιμογιάννη «Ο Μαρής, οι γυναίκες και ο έρωτας», Βάσιας Τσοκόπουλος «Ο αστυνόμος Μπέκας»

Σχολιάστε