ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 2000

Ανδρέας Αποστολίδης: «Εγκλήματα στην πανσιόν “Απόλλων”», Άγρα 2000

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα. Έχει μεταφράσει 47 αστυνομικά μυθιστορήματα κι έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Περίληψη βιβλίου

Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 1974, λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο δικηγόρος Ανδρέας Οικονόμου (πρωταγωνιστής και στο Χαμένο Παιχνίδι – που διαδραματίζεται λίγες μέρες μετά την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου) βρίσκεται για σύντομες φθινοπωρινές διακοπές σε μια λουτρόπολη και στην Πανσιόν πολυτελείας ‘Απόλλων’. Στην Αθήνα ετοιμάζονται τα νέα πολιτικά κόμματα για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, ενώ οι λογαριασμοί με το παλιό καθεστώς παραμένουν ανοιχτοί.
Την ησυχία της Πανσιόν θα τη διαταράξουν δύο φόνοι, εμπλέκοντας τον Οικονόμου με την υπόγεια πολιτική δράση της δικτατορικής περιόδου.

Καλείται ο υπομοίραρχος Σκιαδαρέσης, ο οποίος αμέσως απευθύνεται στην ΚΥΠ: » Υπόνοιες για ανάμειξη ανθρώπων του προσφάτου καθεστώτος. Πρώην αξιωματούχος νεκρός. Δεύτερο θύμα γυναίκα και πολλοί μάρτυρες της καλής κοινωνίας σε μια Πανσιόν, όπου κυκλοφορούνε πούστηδες και ένας αλλοδαπός, Εγγλέζος, πιθανόν πρεζάκιας. Α, κι ένας λεγόμενος αντιστασιακός που με απειλεί υποστηρίζοντας ότι επί Επαναστάσεως του αφαίρεσαν το διαβατήριο, αλλά οι καιροί άλλαξαν και να στρέψω την έρευνά μου στα πρωτοπαλίκαρα των υπόδικων χουντικών λουμπιναδόρων. Τι να κάνω; «

Απόσπασμα
«Εκείνη την τελευταία μέρα του στην Πανσιόν ‘Απόλλων’ παρέλασαν από το μυαλό του δικηγόρου Ανδρέα Οικονόμου οι εικόνες της ανακάλυψης των πτωμάτων του Χωριανού και κυρίως της Φωτεινής με τα χυμένα σπλάχνα της και τον ίδιο να παρατηρεί το μακάβριο σκηνικό στο δωμάτιό της φορώντας το σορτσάκι και τις λευκές σαγιονάρες του.»

Τιτίνα Δανέλλη: «Ο θρήνος της Κλεοπάτρας», Λιβάνης 2000

Βιογραφικό

Η Τιτίνα Δανέλλη, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Ρώμη. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ  και ειδικεύτηκε στο χρονογράφημα. Επίσης, έγραψε  σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Από το 1985 εργάστηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Ανάμεσα στα έργα της είναι τα: Αντιπερισπασμός, Το Παιχνίδι του Δικαστή, Η Τέταρτη Γυναίκα, Τα Τέσσερα Μπστούνια και άλλα.

Περίληψη βιβλίου

Κάτω από έναν αυγουστιάτικο ήλιο που πυρπολεί ανελέητα τους λιγοστούς κατοίκους της Αθήνας, οι κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος –στην Αθήνα, στην Κρήτη και στο Παρίσι– συναντιούνται, κάνουν ιερές και ανίερες συμμαχίες, ερωτεύονται, χωρίζουν, αποκρύπτουν αθώες ή ένοχες αλήθειες και φανερώνουν ψέματα που μοιάζουν χωρίς σημασία. Πρόσωπα εντελώς φανταστικά, τόσο φανταστικά, που θα μπορούσαν να ήταν και υπαρκτά.

Αθηνά Κακούρη: «Έγκλημα της μόδας», αστυνομικά διηγήματα, Εστία 2000

Βιογραφικό

Γεννήθηκε τό 1928 στήν Πάτρα καί ἔζησε στήν Ἀθήνα, τήν Βιέννη καί τήν Φιλαδέλφεια τῆς Ἀμερικῆς. Ἐργάστηκε σέ ναυτικό πρακτορείο, σέ ἑταιρεία πετρελαιοειδων, στόν Ἐθνικό Ὀργανισμό Τουρισμού, καί ἐθελοντικά σέ διάφορα Σωματεία, ἐνῶ  δημοσίευε χρονογραφήματα, διηγήματα καί μεταφράσεις, συνεργαζομένη μέ διάφορα ἔντυπα καί Ἐκδοτικούς Οἴκους. Ὑπῆρξε ἐπί πολλά χρόνια  συντάκτις τοῦ περιοδικοῦ «Ταχυδρόμος», ὅπου δημοσιεύονταν τά ἀστυνομικά της διηγήματα στίς δεκαετίες τοῦ 1950 καί 1960. Αὐτά κυκλοφόρησαν τό 1974 σέ τόμο ἀπό τίς ἐκδόσεις Ἑρμῆς, καί ἐπανεκδόθηκαν ἀπό τό Βιβλιοπωλεῖον τῆς Ἑστίας σέ τρείς τόμους, τό 2001 καί τό 2003. Ἔχει γράψει ἐπίσης ἕνα μυθιστόρημα, Κυνηγός Φαντασμάτων (ἐκδόσεις  Πλειάς, 1976), τό ὁποῖον ἐπανεκδόθηκε ἀπό τό Βιβλιοπωλεῖον τῆς Ἑστίας τό 2007.

Περίληψη βιβλίου

Για τα αστυνομικά αυτά διηγήματα με το ανάλαφρο ύφος, το κέφι, τούς ζωηρούς διαλόγους, την ευθυμία και το μυστήριο ο Στρατής Τσίρκας έγραψε: Η μεγαλύτερη αρετή της Αθηνάς Κακούρη είναι ότι για κάθε διήγημα διαλέγει κι από ένα χώρο, ένα επάγγελμα ή ένα έθιμο, που όχι μόνο τα κατέχει και τα περιγράφει σωστά αλλά και κάνει την πλοκή να βγαίνει εντελώς φυσικά μέσα από τις ειδικές λεπτομέρειες της κάθε περίπτωσης. Δεν είναι επίσης λίγο το κατόρθωμα να κινήσει σ’ ελληνικό χώρο πρόσωπα του αστυνομικού διηγήματος πού συνηθίσαμε να βλέπουμε τυλιγμένα με τις ομίχλες της Δύσης (περ. Ταχυδρόμος, 23.11.63).

Βασίλης Κούρης: «Ο κυνηγός του μεσονυχτίου», διηγήματα, Παρατηρητής 2000

Βιογραφικό

Του ιδίου:

Διηγήματα: Ο Κυνηγός του Μεσονυκτίου, Παρατηρητής, 2000, Η Αντίπερα Όχθη, Παρατηρητής, 2001.
Μεταφράσεις: Η Εποχή του Ιουστινιανού, J.E.S. Evans, Οδυσσέας, 1999, Αγνώστου Διαμονής, Morin Bayless, Άγκυρα, 2000, Αλή Πασάς: Ο Βοναπάρτης των Βαλκανίων, K.E. Fleming, Οδυσσέας, 2000, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, William Shakespeare, 2000, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι: Οι δύο όψεις του προβλήματος, Dan Cohn-Sherbok & Dawoud El-Alami, Περίπλους, 2002.

Περίληψη βιβλίου

… Είχε ακινητοποιήσει το σώμα μου ανάμεσα στα πόδια του, ρίχνοντας όλο το βάρος του κορμιού του πάνω μου. Τ’ αυτιά μου άρχισαν να βουίζουν από την έλλειψη οξυγόνου. Η μικρή καγκελόπορτα του κήπου έτριξε ανατριχιαστικά μέσα στη νύχτα. Έτσι τουλάχιστον μου φάνηκε. Έκλεισε με ένα δυνατό βρόντο. Το απότομο κλείσιμο της πόρτας, οι μεγαλόφωνες ομιλίες και τα βήματα στην πυλωτή, νομίζω πώς ήταν ο από μηχανής θεός.

Αντέδρασε αστραπιαία σαν αιλουροειδές. Σκυφτός και με κινήσεις σίγουρες πήδηξε το μικρό μαντρότοιχο. Θυμάμαι αμυδρά τη μαύρη σκιά πάνω στον τοίχο… Μετά τίποτα. Έχασα τις αισθήσεις μου…

Προκόπης Μπίχτας: «Ο Πέτρος στην αυλή των θαυμάτων», Οδυσσέας 2000

Βιογραφικό

Ο Προκόπης Μπίχτας γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1960. Ο Γελωτοποιός είναι το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο (Ο Πέτρος στην αυλή των θαυμάτων) κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Οδυσσέας.

Περίληψη βιβλίου

Ο Πέτρος Κριεζιώτης είναι ένας νέος άνθρωπος με πολλές αρετές. Έξυπνος, καλλιεργημένος, συναισθηματικός, εύθυμος, ειλικρινής. Είναι παντρεμένος με μια όμορφη, αξιόλογη γυναίκα κι έχουν ένα χαριτωμένο παιδί. Του αρέσει να απαγγέλλει ποιήματα και να κάνει μικρές, καλόγουστες φάρσες. Είναι χαριτωμένος και συμπαθητικός και αυτό είναι που ξέρουν όλοι.

Όταν όμως μια παλιά του φίλη, η Έφη Αλεξοπούλου, δολοφονείται κι αυτός προσπαθεί να βρει τα αίτια της δολοφονίας της, βρίσκεται μπροστά σε μια σκοτεινή υπόθεση που ξεπερνάει τα όρια ενός συνηθισμένου εγκλήματος.

Η μόνη λύση για να σώσει τη δική του ζωή και τη ζωή άλλων αθώων είναι να φθάσει στα άκρα για να νικήσει έναν αντίπαλο που βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα μπροστά.

Δεν είναι πια ο χαριτωμένος άνθρωπος, είναι ένα παγιδευμένο θηρίο. Διωκόμενος και διώκτης, καταστρέφει, καίει και σκοτώνει γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν βγει νικητής από αυτή τη σύγκρουση οι απώλειες θα είναι τραγικά οδυνηρές.

Γ. Νίκας: «Σε πιστεύω, μωρό μου», Πατάκης 2000

Βιογραφικό

(Δες το βιογραφικό στο βιβλίο «Ένα εκατομμύριο δολάρια»)

Περίληψη βιβλίου

—————————————-

Γ. Νίκας: «Φάτσα νυφίτσας», Πατάκης 2000

Βιογραφικό

(Δες το βιογραφικό στο βιβλίο «Ένα εκατομμύριο δολάρια»)

Περίληψη βιβλίου

—————————————–

Χρύσα Σπυροπούλου: «Μάσκες στη σκιά», Άγκυρα 2000

Βιογραφικό

Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου. Συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.  Βιβλία της: Ο αρχαιοελληνικός κόσμος στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη,  Α.Σ.Ε., Θεσσαλονίκη 1988, Αναγνώσεις, Πρόσπερος , Αθήνα 1992, Αντανακλάσεις, Πρόσπερος , Αθήνα 1994, Ομίχλη στη λίμνη, Οδός Πανός , Αθήνα 1998, Μάσκες στη σκιά,   Άγκυρα 2000, Ένα αθώο παιχνίδι,   Άγκυρα 2004, Δίχως ίχνη, αστυνομικό, Κέδρος 2006, Το μυστικό της λίμνης, Κέδρος 2008. Επιμελήθηκε τον τόμο Οικοεγκλήματα, Κέδρος 2008. Τα μυστήρια της Αίγινας, Κέδρος 2010.  Συλλογή διηγημάτων 14 συγγραφέων με επιμέλεια δική της  θα κυκλοφορήσει από τα Ελληνικά Γράμματα.  Μεταφράσεις: Αλόη, Κάθριν Μάνσφηλντ, Οδός Πανός, Αθήνα 1993, Κάρολ,  Πατρίσια Χάισμιθ,  Πρόσπερος, Αθήνα 1993, Δύο αδέρφια διαφορετικού φύλου,  Οδός Πανός, Αθήνα 1995.

Περίληψη βιβλίου

Διανύοντας την τόσο ενδιαφέρουσα όσο και γεμάτη υποσχέσεις μα και παγίδες μετεφηβική ηλικία, η Ελένη και η φίλη της Άννα, φοιτήτριες στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας πέρα από τα μέχρι τότε γνωστά όρια της οικογενειακής ζωής. Ο Τέλης, φοιτητής κι αυτός, έχει φοβίες, εμμονές και, πάνω απ’ όλα, δεν γνωρίζει εάν όσα ζει είναι ψευδαισθήσεις ή πραγματικότητα. Κυνηγάει σκιές…

Μυρτώ Ταπανλή: «Πραλίνες Βρυξελών», Οδυσσέας 2000

Βιογραφικό

Η Μυρτώ Ταπανλή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και ζει στην Αθήνα. Τελείωσε το Αμερικανικό Κολέγιο και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με το γράψιμο από τα φοιτητικά της χρόνια. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Αντιστοιχίες» (εκδόσεις Οδυσσέας, 1994), «Πραλίνες Βρυξελλών» (εκδόσεις Οδυσσέας, 2000), «Τότε που έβαφε τα νύχια κόκκινα» και «Το κορίτσι που δεν του άρεσε η θάλασσα».

Περίληψη βιβλίου

Τρεις αδελφές που κατοικούν πάνω από το διαμέρισμα του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Νίκου Δρακόπουλου απασχολούν διαρκώς τη σκέψη του. Ερωτεύεται τη μεσαία, τη Ναταλία, η οποία όμως διατηρεί μια παράξενη σχέση με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Ελένη. Όταν η Ναταλία πεθαίνει, ο Δρακόπουλος, που υποψιάζεται ότι έχει δολοφονηθεί, προσεγγίζει την Ελένη για να διαλευκάνει το μυστήριο. Όμως αρχίζει να συγχέει την πραγματικότητα με τα γραπτά του. Και η Κλειώ, φίλη της Ελένης και ηρωίδα του μυθιστορήματος του Δρακόπουλου, που διαδραματίζεται σ’ ένα διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, θα μπερδέψει με επιδεξιότητα τους αναγνώστες για το πρόσωπο του δολοφόνου αποκαλύπτοντας συγχρόνως την προσωπική τραγωδία του συγγραφέα.

Γιάννης Τσιτσίμης: «Οι σφαίρες θα ’χουν τ’ όνομά σου αγαπημένη», Το τραμ 2000

Βιογραφικό

————————–

Περίληψη βιβλίου

————————–

Μαρία Χατζημπαγιαντέρη: «O tempora, o mores ή Τι είδε η άσπρη γάτα», Οδυσσέας 2000

Βιογραφικό

———————————————–

Περίληψη βιβλίου

Ποιος το περίμενε να συμβεί τέτοιο πράγμα, πού; Στην Άβυδο, ένα ημιορεινό-ημιπεδινό (οι γνώμες διχάζονται) χωριό, στη Χαλκιδική. Διπλός φόνος, με μόνο αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα μια άσπρη, κάτασπρη γατούλα, ένα διόλου εύκολο στο χειρισμό του ζωντόβολο, που αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με τις Αρχές για να φωτίσει τη σκοτεινή και μυστήρια υπόθεση με την οποία ασχολούνται αυτοπροσώπως, ο «θεός», ήτοι ο Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βάλτας –βαλτώνει εκεί με δυσμενή μετάθεση– και σύσσωμη η Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου. Ενδιαφέρονται δε προσωπικά ο έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών.
Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι πασχίζουν για τη λύση του μυστηρίου που θα έρθει, οπωσδήποτε, λίγο πικρή, με εύθυμη ωστόσο διάθεση, και πάντως όχι πικρότερη από την πραγματικότητα.

Λένος Χρηστίδης: «Ψυχ», ψυχολογικό θρίλερ, Καστανιώτης 2000

Βιογραφικό

Ο Λένος Χρηστίδης γεννήθηκε το 1968 στη Φραγκφούρτη της τότε Δυτικής Γερμανίας, γιος του κριτικού θεάτρου Μηνά Χρηστίδη και της συγγραφέως Ντόρας Γιαννακοπούλου. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα.

Περίληψη βιβλίου

O Aπόστολος Tαυ υπηρετεί ευσυνείδητα το αρχαιότερο επάγγελμα. Eίναι ντετέκτιβ. Kαι κάνει ό,τι μπορεί. Aντιμετωπίζει ψυχοπαθείς δολοφόνους, συνωμοσίες κατά των νόμων της Θερμοδυναμικής, ηθικά διλήμματα, σατανικούς επιχειρηματίες, λατινικά αποφθέγματα, CD με νέους τραγουδοποιούς, ετοιμοθάνατα φυτά, μαύρα ντεκολτέ, αντισυνταγματικά μοιρογνωμόνια, διευθυντές παραγωγής, μπάτσους, μπράβους, φωτιστικές Kαρυάτιδες, ξημερώματα, παγάκια και σκόνη. Kαι κάνει ό,τι μπορεί. Xωρίς λεφτά, χωρίς γυναίκα, χωρίς ηθικό, χωρίς τηλεκοντρόλ. Mέσα σε ύποπτες σκιές και σκοτεινά σοκάκια, πίσω από τακούνια και ξύλινα πατώματα, κάτω από το βλέμμα της πόλης. Eίναι σχεδόν έκπληκτος. Kαι κάνει ό,τι μπορεί.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤΑ

εφ. Ελευθεροτυπία (2 Ιουνίου 2000), ένθετο «Βιβλιοθήκη», αρ. 105, «Σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα- Οι Έλληνες Μάρλοου» – Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης «Ο Μάρλοου, ο Σούλης κι ο Χαρίτος», Βαγγέλης Χατζηβασιλείου «Ανάμεσα στην ειρωνεία και την παράδοση», Βασίλης Καλαμαράς «Αστυνόμος Μπέκας, ο Έλληνας Μεγκρέ», Κατερίνα Σχινά «Όταν η απόλυτη αγνότητα εγκληματεί», κριτική για το βιβλίο της Μαρλένας Πολιτοπούλου Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά.

περ. Προσανατολισμοί, αρ. 11 (Φθινόπωρο 2000), «Αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρή και την αστυνομική λογοτεχνία» – Κώστας Φωτεινάκης «Ξεφυλλίζοντας τον “φάκελο” του Γιάννη Μαρή», Ελπιδοφόρος Ιντζέμεπελης «Γιάννης Μαρής», Μενέλαος Χρόνης «Το αστυνομικό μυθιστόρημα και ο Γιάννης Μαρής», Κώστας Φωτεινάκης, Η αστυνομική λογοτεχνία & οι ήρωές της».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: